dinsdag 30 september 2008

Werken, werken, werken

Deze week zijn we heel productief geweest voor onze thesis, er is wat meer vaart achter gekomen! We zijn hier immers nog maar 2 weken om te werken. Erna gaan we nog 2 weken reizen en we willen dat verdiend hebben! ;-)

Dinsdag hebben we een interview gehad met Claudia Perralta, een professor gespecialiseerd in de geschiedenis van Guayaquil en met een kritische blik. Later op die warme dag zijn we richting Malecon del Salado getrokken, waar we interviews wouden afnemen met passanten. Een bewaker had ons al snel in de mot en aangezien die hier zo strak staan en niets toelaten waarvan ze denken 'hmm dat staat niet in het lijstje van toegelate dingen op de Malecon' nemen ze geen risico's en hop, wij werden weeral vriendelijk verzocht onze acties te staken…

Over acties gesproken, deze week was het een week vol actie in de straten van Guayaquil: deze zondag was het immers de verkiezing van de nieuwe grondwet ('SI' is gewonnen met 67%, daar verschoten we toch wat van, want de nieuwe grondwet is zeer links, met een aantal communistische trekjes). Stoeten en parades die door de straten trokken met veel lawaai en gratis dingen (VTK kan er nog wat van leren), waaronder t-shirts met "YO VOTO NO!" of stickers met "MIL VECES SI!". We hebben een heel arsenaal aan free stuff ingeslagen (zowel van SI als van NO). Er was veel volk op straat deze week, wat zorgde voor veel chaos zowel in het autoverkeer als in het voetgangersverkeer, dat zwaar gehinderd werd door informele verkopers die hun kans in deze situatie wel zagen om hun tapijt op de stoep uit te stallen. De politie en bewakers, die permanent aanwezig zijn in het centrum, hadden immers hun handen vol met overzicht te houden over de campagnevoerende meute. Heel tof om mee te maken! Binnenkort (9 oktober) is het de Guayaquileense feestdag en een hele week feest, we kijken er al naar uit!

Ook hier weer een tof detail om te vermelden. Waarschijnlijk om de gemoederen te bedaren (en zo ongelukken te vermeiden), is er in Ecuador deze regel ingevoerd: in de laatste 3 dagen voor de verkiezingen mag er geen alcohol gedronken worden. Toen we Yha Nhy vertelde dat die regel in België niet bestond, was ze stomverbaasd en reageerde: 'maar allez, dan mogen jullie zat gaan stemmen!"

Vanaf nu begint de zon trouwens stevig te schijnen in Guayaquil, weliswaar nu en dan afgewisseld door a good old cloudy day zoals vandaag. Maar we zijn deze week toch wat bijgebruind, hopelijk genoeg om jullie jaloers te maken wanneer we jullie wittelingetjes terug komen vergezellen in november :)

Woensdagvoormiddag hebben we nog wat thuis gewerkt. We hebben een plan gemaakt in autocad dat de chronologie van de regeneratie-projecten in de stad weergeeft en hebben nog wat gekregen materiaal gefotografeerd en geordend. Dit deden we natuurlijk ook omdat we weten dat als we thuis zijn, we 's middags altijd lekker eten krijgen van Maria! In de namiddag zijn we flink passanten gaan interviewen op Malecon2000 en hebben we vanop een toeristenboot een fotosessie van de Malecon gedaan, gezien vanop de rivier, da's eens een ander perspectief. 's Avonds op tijd terug naar huis, want onze liefste Maria had empanada's voor ons gemaakt! Ñammie…

Donderdag was ook weer een drukke dag: in de voormiddag interviews, observatie en fotosessie in Malecon2000 en het urban centre. In de namiddag zijn we naar de IMAX op de Malecon gegaan en hebben we een documentaire over de Galapagos-eilanden gezien omdat we naar daar op reis gaan niet kunnen betalen. 't Was eigenlijk maar een flauwe film, gelukkig zaten we daar met een school uniformkinderen rond ons heen die ons trakteerden op popcorn, die vonden ons zeker interessanter als de film. De IMAX was wel sjiek. We gaan er de nieuwe batmanfilm nog zien: "El caballero de la noche", da wordt nen topper :)

Vrijdag is Patrick naar de dokter gegaan, want ze had exuberant grote beestenbeten op haar benen. Nu zit ze (weeral) aan de pillen en krijgt ze spuiten, in de poep :)

In de namiddag is Tom, de broer van Sofie geland in Guayaquil. Die heeft een weekje verlof gekregen op z'n werk in Peru en kwam ons bezoeken. We zijn dan samen krab ("cangrejo") gaan eten, da's hier goedkoop en heel lekker! In de namiddag dan nog flink gaan interviewen op Cerro Santa Ana terwijl Tom de rest van de stad bezocht. 's Avonds heeft hij ons getrakteerd op pasta, wat een topdag! Na het avondeten hebben we op Cerro Santa Ana kennisgemaakt met de maîtresse van Felipe, een vrouw die in een café werkt en die we van hem per se moesten interviewen. Hij had diezelfde avond trouwens ruzie thuis, want hij belde ons net voor de afspraak en zei: "j'ai des problemes à la maison"… Dan maar troost gaan zoeken bij Cecibelle, zo lost de snoeper dat op.

Zaterdag was een sportieve dag, we hebben bijna 20 km afgewandeld in Guayaquil! We hebben een tour van de te onderzoeken projecten gedaan in de voormiddag, diezelfde tour nog eens in de namiddag en tenslotte ook 's avonds, om de evolutie in drukte te observeren.

Zondag waren het dus verkiezingen, maar wij zijn er met een smoes (vamos a la playa) vandoor gegaan thuis en stiekem Maria gaan bezoeken in Milagro, waar zij 1 dag per week woont... Haar huis was echt tof, veel toffer als haar betonnen bunkertje hier thuis op het dakterras!

groepsfoto met een fiere Maria voor 'haar Piña' in Milagro


Maria en haar huisje

Ze is arm - net voor we binnengingen zei ze: "yo soy povre" - maar ze heeft er echt wel een gezellig stulpje van gemaakt. Ook haar familie was heel enthousiast om ons te zien! Zo open en gastvrij allemaal! Maria wou wel echt niet dat de "señora" wist dat wij op bezoek waren gekomen, dat heeft ze nog eens herhaald toen we weer naar huis vertrokken. Wij denken dat het 'niet hoort' om de meid te gaan bezoeken, maar vinden het allemaal wat raar. We hebben dus gelogen thuis en gezegd dat de playa wel tof was geweest…
met de hele familie naar de kermis! (echt retro)

1 opmerking:

Lotte zei

Heey!

Ik heb net een inhaalsessie van jullie blog gedaan! :) En wat klinkt het allemaal leuk en warm daar (da's nogal wat anders dan het Engelse weer hier)!
Hier zijn de drukste weken achter de rug met alle kennismakingsactiviteiten enzo, sinds maandag zijn de lessen begonnen en vermits ik hier niet veel vakken kan volgen is dat wat relaxter! Ik zal ook maar eens aan mijn thesis moeten beginnen werken, zoals jullie, amai ik ben jaloers op al het werk dat jullie al verzet hebben!
Nog heel veel succes ginder en geniet van de laatste weken!

Lotte x